Siirry sisältöön

Projektit

DG-projekti, kehitysvammaisille nuorille järjestettävien toimintapäivien tukeminen (2014)

  • Jyväskylä-Interlux Rk
  • Jyväskylä-Päijänne Rk
  • Pörssi Ry
  • Jyväskylän kaupunki, Nuorisopalvelut

Jyväskylä-Interlux Rotaryklubi ry suunnitteli varojen keräystä toimintapäivien järjestämiseksi kehitysvammaisille. Perinteisesti Kukan-päivänä 13.5. järjestettävää muotinäytöstä varten haettiin Jyväskylän Nuorisopalvelujen kanssa yhteistyössä nuoria, jotka olisivat tuunanneet vanhoja vaatteita, esitelleet niitä muotinäytöksessä ja myyneet osan tuunaamistaan vaatteista kirpputorilla. Interluxin väki vaatteineen ja kangastilkkuineen kokoontui kevättalven 2014 aikana useita kertoja Veturitalleille, mutta nuoria ei tullut. Lahjoittipa Interluxin jäsen Leila-Katri Lempinen saumurinsa ompelutöitä varten ja jatkossa Veturitalleille nuorison käyttöön.

Muotinäytös järjestettiin omin voimin yhteistyössä Jyväskylä-Päijänne Rotaryklubin ja Jyväskylän kauppakorkeakoulun opiskelijajärjestö Pörssi ry:n kanssa 13.5.2014 Veturitalleilla. Keväinen rankkasade aiheutti yleisökadon ja tapahtuman tuotto arpajaistuloineen jäi vain vähän yli 100 euroon.

Edellisen kevään Interluxin Kukan-päivän muotinäytöksen tuotto, jolla oli tarkoitus osallistua Jyväskylä-Laajavuoren Rk:n DG-projektin Tiimi-inspis –tapahtumaan syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, päätettiin tapahtuman peruunnuttua käyttää kehitysvammaisten toimintapäivään.

Syksyn aikana järjestettiin kehitysvammaisille nuorille useita tilaisuuksia, joiden rahoitukseen klubimme osallistui: 16.10., 22.11., 14. ja 27.11.2014. Nuorisopalveluiden yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa toteuttamaan Oranssimyrsky -tapahtumaan liittyvässä 22.11.2014 järjestetyssä Iltamyrskyssä kävijöitä oli 60 ja heidän lisäkseen 30 opiskelijaa/opettajaa. Tilaisuudessa vieraili myös Interluxin presidentti Sirkka Mattila.

Nuorisopalvelujen Minna Arola kertoi, että tapahtumassa askartelupiste oli koko ajan täynnä. Siellä valmistettiin unisieppareita ja oma kangaskassi. Lisäksi tehtiin neulegraffiti pylvään ympärille Vapaa vaihde –tilan pysyväksi taideteokseksi. Tubettaja Andy Pyro oli mielenkiintoinen, alan tämän hetken suosikki, joka kertoi omasta intressistä, miksi keskustelee sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä nuorten kanssa. Esitystä kuunteli parikymmentä nuorta.

Kehitysvammaisten viikon 13 – 29-vuotiaiden nuorten iltatapahtuma 27.11.2014 veti puolestaan kaikkiaan 80 nuorta Veturitalleille. Ohjaajia best budies porukoilta ja kehitysvammapuolelta oli 8 sekä lisäksi nuorten omia henkilökohtaisia ohjaajia.

Askartelupiste oli tässäkin tapahtumassa suosittu, karaoke veti laulajia sekä pullaa ja mehua meni. Yllätysohjelmaksi saatiin kirjailija, lauluntekijä Jukka Takalo, jonka esiintyessä muu toiminta oli seis. Jukka Takalo piti myös klinikkaa bändiläisille, mikä oli mukana lisä Veturitallien omaan juttuun.

Kaikki tapahtumat olivat menneet kivassa tunnelmassa ja fiilis niin kävijöillä kuin muullakin porukalla oli leppoisa ja mukava.

Projektilla kerättiin kehitysvammaisten nuorten toimintapäivien järjestämiseen yhteensä 1446 €, josta DG-avustuksen osuus 584€, Jyväskylä-Päijänne Rk:n osuus 250 € ja Jyväskylä-Interlux Rk:n osuus 612 €.

_______________________________________________________________________________________

Jyväskylä-Interlux Rotaryklubi tuki Zimbabwen Aids-orvot ry:n toimintaa lahjoittamalla 750 euroa toimintakeskuksen rakennushankkeelle Zimbabwessa (2013)
Zimbabwen Aids-orvot ry on perustettu rahoittamaan lasten koulunkäyntiä alakoulusta keskikoulun tai lukion loppuun saakka. Lapset, jotka tukiohjelmaan ovat päässeet, ovat sukulaisten luona asuvia orpoja tai erittäin köyhissä olosuhteissa eläviä puoliorpoja ja he käyvät koulua pääkaupunki Hararen esikaupungin Dsivarasekwan kouluissa. Tällä hetkellä tukiohjelmassa on yli 400 lasta.
Kouluissa ei tarjota ruokaa. Zimbabwen Aids-orvot ry ylläpitää myös toimintakeskusta, jossa lapset saavat päivittäin lounaan ja voivat osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, mm. englannin kielen tai matematiikan tukiopetukseen, akt-tunneille tai tanssiharjoituksiin.
Klubimme jäsen Raili Kuosmanen oli vapaaehtoistyössä toimintakeskuksessa tammi-maaliskuussa 2013 ja näki avun menevän perille.
Yhdistyksen toimintaa on esitelty tarkemmin
nettisivuilla www.zim-orvot.org
_______________________________________________________________________________________

Radio-cd-soittimen ja cd-levyjen lahjoittaminen Akseli ja Elina -kotiin (2012)

(Keskisuomalainen, Kaupunkilainen-liite, 5.11.2012)

_______________________________________________________________________________________

Matching Grant -projekti Peruun (2010-2011)

Klubimme on mukana Perun Matching Grant - kouluprojektissa, jonka on käynnistänyt Nastolan Rotaryklubi International Partnerina Perun Inca Cusco Rotaryklubin kanssa. Mukana projektissa on piiristämme myös Jyväskylä-Tourulan ja Lahden Rotaryklubit.  Klubien omien avustusten ja Rotarysäätiöltä saadun rahoituksen   5500 USD:n myötä koko projektin rahoitukseksi tulee 13 000 USD.  Varoilla hankitaan Antan neljään koulutuskeskukseen ja Cuscon kahteen peruskouluun pulpetteja, tuoleja ja liitutauluja. Projektin puuhamies on Arto Rissanen Nastolan Rk:sta. Hän on vieraillut keväällä 2007 Cuscossa Carlos Rodriquezin vieraana ja tutustunut siellä Inca Cusco Rk:n avustuskohteisiin.

_______________________________________________________________________________________

Pesäpuu-projekti (2010)

Pesäpuu ry eli Lastensuojelun erityisosaamisen keskus järjestää " Minä selviydyn" - sijaishuollon foorumin Paviljongissa 17.11.2010, jossa klubimme on mukana rahallisesti ja avustamassa käytännön järjestelyissä. Klubimme sai ko. tarkoitukseen Rotarysäätiöltä piirin rotaryvuoden 2010 - 2011 ainoan DSG-avustuksen 1000 eur.  Sijaishuollon nuorten kehittäjien Selviytyjät-tiimi järjestää tämän valtakunnallisen foorumin sijoitetuille nuorille, jossa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Mukaan mahtuu 40 nuorta iältään 15 - 21 vuotta. Foorumin suojelijana  toimii lapsiasiainvaltuutettu Maria-kaisa Aula. Lisätietoa Pesäpuusta ja foorumista löytyy osoitteesta: www.pesapuu.fi

_______________________________________________________________________________________

MG-projekti Intiaan (2005-2006)

Kahvikonsertti Jyväskylässä

Rotaryklubi Jyväskylä-Interlux järjesti 10.04.2005 kahvikonsertin kerätäkseen varoja intialaisille koululaisille. Kahvikonsertissa esiintyivät taiteilija Tapani Perttu ja pianisti Risto Hiltunen. Tapani Perttu esitti konsertissa koskettavia ja tunnettuja kappaleitaan saaden kuuntelijat mukaan herkkään tunnelmaan. Kahvikonsertin tuotto oli 2000 USD.

Tunin Rotaryklubin pulpettiprojekti

Tunin Rotaryklubi Intiassa on perustettu v. 1956. Klubissa on 37 jäsentä  ja 4 kunniajäsentä. PHF-diplomeja klubilla on 60 kpl. Klubin tavoitteena on kerätä yhteensä 1500 pulpettia. Kouluihin lahjoitettavat pulpetit ovat neljänistuttavia sinisiä pulpetteja, joita on tähän mennessä saatu hankittua 785 kpl.

Jyväskylä-Interluxin moninkertaistuva lahjoitus

Jyväskylä-Interlux Rotaryklubi päätti lahjoittaa konsertin tuoton Tunin kunnan kouluille pulpettien hankkimiseen. Tunin kunnalla on 18 koulurakennusta, mutta sillä ei ole varaa pulpetteihin. Tunin Rotaryklubi lahjoitti pulpettiprojektiin 3000 USD. Oma Rotaripiirimme 1390 lahjoitti 3000 USD ja Tunin Rotariklubin piiri 3020 lahjoitti 2000 USD. Yhteissummaksi tuli 10 000 USD.

Em. lahjoitusten lisäksi Rotarysäätiö lahjoitti projektillemme 7500 USD, joten loppusummaksi tuli huikeat 17500 USD. Summalla saatoimme lahjoittaa Tunin kouluihin 445 neljänistuttavaa pulpettia.

Tunin kunta sijaitsee Intian kaakkoisosassa Andhra Pradeshin maakunnassa. Tunissa on noin 80 000 asukasta ja 18 kunnallista koulua, joissa opiskelee 6000 oppilasta. Lapset istuvat lattialla, mikä on epämukavaa ja epähygieenistä. Noin 10 % lapsista on köyhiä.